5 کاری که آنتی اکسیدان ها با بدن شما می نمایند
به گزارش وبلاگ بهابادی، بدون شک نام آنتی اکسیدان را تا به حال زیاد شنیده اید: مولکول هایی که آسیب های مواد آسیب رسان یعنی رادیکال های آزاد را خنثی می نمایند.
رادیکال های آزاد در هر نفس ساده ای که می کشیم یا از هر غذایی که می خوریم وارد بدن می شوند و قادر هستند به سلول های بدن آسیب بزنند.
گذر زمان، مصرف سیگار یا الکل، آلودگی هوا، استرس مزمن و ... جزو عواملی هستند که بدن ما را در معرض رادیکال های آزاد و استرس اکسیداتیو قرار می دهند.
استرس اکسیداتیو باعث بروز بیماری های مزمنی مانند دیابت، سرطان، آب مروارید، آلزایمر و ... می گردد. تنها کاری که ما باید بکنیم مقابله با این رادیکال های آزاد است که تنها از عهده آنتی اکسیدان ها بر می آید:
بهبود فرایند باروری:
مطالعات اخیر نشان داده اند که مصرف لیکوپن که نوعی آنتی اکسیدان است، به همراه ویتامین ای، ویتامین سی، سلنیوم، روی و فولات، شانس موفقیت مردان در عمل آی وی اف را بالا می برد. به نظر می رسد آسیب رادیکال های آزاد به اسپرم ها، عامل اصلی ناباروری در مردان است.
کنترل عوارض دیابت:
به نظر می رسد که قند خون به سرعت فراوری برخی از رادیکال های آزاد غیر معمول را افزایش می دهد. این مولکول های مخرب باعث بسیاری از عوارض ناشی از دیابت از جمله نابینایی، آسیب عصبی و نارسایی کلیه می شوند.
برخی از مطالعات امیدوارنماینده نشان می دهد که آنتی اکسیدان ها می توانند علائم دیابت را کاهش دهند. به عنوان مثال مطالعات اروپایی نشان می دهد که مکمل های غذایی حاوی اسید آلفالیپوئیک (که در اسفناج، بروکلی و گوشت گاو یافت می گردد)، ممکن است درد و ناراحتی نوروپاتی دیابتی را کاهش دهند.
دانشمندان هندی نیز دریافته اند ترکیب آنتی اکسیدانی کورکومین که در زردچوبه یافت می گردد، منجر به کاهش آسیب های کلیوی در دیابتی ها می گردد.
دفاع در برابر زوال عقل:
سلول های مغزی افرادی که دچار انواع زوال عقل از جمله آلزایمر هستند، شواهدی از آسیب های رادیکال های آزاد را نشان می دهد.
به نظر می رسد رادیکال های آزاد یکی از علل تجمع آمیلوئید در مغ هستند که مشخصه بیماری آلزایمر است. هیچ کس مطمئن نیست که آنتی اکسیدان ها چطور از آلزایمر جلوگیری می نمایند، اما ثابت شده که مصرف نوعی از آنتی اکسیدان ها یعنی ویتامین های ای و ث، از مغز در برابر این آسیب ها جلوگیری می نماید.
محققان هلندی با مطالعه روی بیش از 5 هزار فرد بالای 55 سال به مدت 6 سال، متوجه شدند در افرادی که بیشترین اندازه ویتامین ث را دریافت می کردند، نرخ ابتلا به آلزایمر 34 درصد کاهش داشت.
محافظت از قلب:
آنتی اکسیدان ها با کاهش کلسترول بد و افزایش کلسترول خوب، سلامت قلب را تضمین می نمایند. مطالعات نشان داده اند، در افرادی که مقادیر زیادی میوه ها و سبزیجات غنی از آنتی اکسیدان مصرف می نمایند، نرخ ابتلا به مسائل قلبی از جمله حمله قلبی کمتر است.
فلاونوئیدها، آنتی اکسیدان هایی هستند که مصرف زیاد آن ها تا 65 درصد، خطر ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش می دهد. مصرف شیرینی و نشاسته را کاهش دهید، چون ثابت شده این محصولات غذایی سطح رادیکال های آزاد را در بدن افزایش می دهند.
مطالعات محققان دانشگاه کالیفرنیا نیز نشان داده کسانی که رژیم غذایی شان شامل مواد غذایی با شاخص گلیسمیک بالا است، با افزایش اندازه کلسترول اکسید شده، بیشتر در معرض حمله قلبی قرار می گیرند.
محافظت از دی ان آ:
رادیکال های آزاد با برخی قسمت های سلول مثل DNA و غشای سلولی واکنش نشان داده و باعث تخریب عمل سلول یا حتی مرگ آن ها می گردد. در این حالت این رادیکال ها برای سلامتی بدن مضر و خطرناک هستند و خطر ابتلا به تومور های سرطانی را افزایش می دهند.
مطالعات نشان داده افرادی که مقادیر زیادی از آنتی اکسیدان ها را به وسیله میوه ها و سبزیجات دریافت می نمایند، با کاهش خطر ابتلا به سرطان روبرو هستند. فیتوکمیکال ها رشد تومور ها را از راه های مختلفی از جمله تخلیه رادیکال های آزاد خنثی می نمایند.
این خبر باید الهام بخش مصرف بیشتر سبزیجات قرمز، نارنجی یا زرد باشد، زیرا کاروتنوئید های موجود در آنها، از قوی ترین آنتی اکسیدان ها برای مبارزه با سرطان هستند.
به طور خاص، مطالعات نشان داده نرخ ابتلا به سرطان پروستات در مردانی که بیشترین اندازه استفاده را از گوجه فرنگی ها دارند، به علت وجود لیکوپن، کمتر است.
منبع: فرارو