قانون اول نیوتن و یک اشتباه در ترجمه!، عکس

به گزارش وبلاگ بهابادی، ترجمه نادرست اولین قانون حرکت نیوتن ، بینش جدیدی را در خصوص آنچه فیلسوف طبیعی پیشگام در هنگام پایه گذاری پایه های مکانیک کلاسیک در حال فکر کردن بود، به دست می دهد.

قانون اول نیوتن و یک اشتباه در ترجمه!، عکس

تینا مزدکی: قانون اول نیوتن اغلب به این صورت تعبیر می گردد: اشیاء در حال حرکت تمایل دارند در حرکت بمانند و اجسام در حال سکون تمایل به ساکن ماندن دارند. اما تاریخچه این بدیهیات پیچیده است. نیوتن در کتاب قرن هفدهمی خود Philosophiae Naturalis Principia Mathematica به زبان لاتین می نویسد: هر جسمی در حالت سکون یا حرکت یکنواخت مستقیم به جلو استقامت می نماید، مگر جایی که مجبور به تغییر حالت خود به وسیله نیروهای تحت تأثیر گردد.

  • این بلا پس از مرگ بر سر مغز اینشتین آمد!/ عکس

  • کدامیک قوی تر است، مورچه یا فیل؟

دانیل هوک، فیلسوف ویرجینیا تک، می گوید در طول قرن ها، بسیاری از فیلسوفان علم، این عبارت را به اجسامی تعبیر نموده اند که هیچ نیرویی بر آنها وارد نمی گردد. به عنوان مثال، در سال 1965، برایان الیس، محقق نیوتن، چنین تعریف کرد: هر جسمی که تحت تأثیر نیروها قرار نگیرد، در حالت سکون یا حرکت یکنواخت خود در یک خط مستقیم ادامه می یابد، اما این کمی گیج نماینده است، زیرا هیچ جسمی در دنیا وجود ندارد که عاری از نیروهای خارجی باشد. چرا در خصوص چیزی که وجود ندارد قانون وضع کنیم؟

در مقاله ای که اخیراً در مجله فلسفه علم منتشر شد، هوک استدلال کرد که نیوتن قصد استفاده از قانون اول را برای اشاره به اجسام خیالی و بدون نیرو نداشت. او گفت که نیوتن از کلمه لاتین nisi quatenus برای مفهوم به جز تا حدی استفاده می نماید،در واقع به این معنا نیست که معین کند قانون فقط به چنین اجسامی اشاره دارد، بلکه اشاره به این بود که حرکت فقط تا آنجا تغییر می نماید که یک نیرو آن را وادار کند. به عبارت دیگر، هوک می نویسد، تعبیر بهتری که بتواند برای همه اجسام صدق کند این است:هر تغییر جسم در حالت حرکت، به علت نیروهای تحت تأثیر است.

این تفاوت ممکن است نسبتاً آکادمیک به نظر برسد به هر حال، نظریه های نیوتن با نظریه نسبیت عام آلبرت اینشتین جایگزین شده است. رابرت دی سال، مورخ فلسفه فیزیک در دانشگاه وسترن انتاریو، می گوید:اینشتین بر پایه نیوتن بنا نهاد. دیسال می گوید: مردم از تفسیرهای نادرست قانون اول نیوتن استفاده نموده اند تا استدلال نمایند که نظریه های اینشتین و نیوتن دارای اختلاف نظرهای اساسی فلسفی هستند.

دیسال می گوید: مقاله، تشخیص اینکه چرا این دیدگاه اشتباه است را آسان تر می نماید. از نظر او نیوتن نه تنها قصد نداشت قانونی در خصوص اجسام بدون نیروی خیالی وضع کند، بلکه معاصرانش نیز او را چنین تفسیر نکردند و می گوید:من فکر می کنم این تفسیری است که ناشی از دید مردم به گذشته است.

جورج اسمیت، فیلسوف دانشگاه تافتس و متخصص در نوشته های نیوتن، در این مورد می گوید: نوشته های بعدی نیوتن کاملاً روشن می نماید که او اولین قانون خود را به همه اجسام ارجاع می دهد، نه فقط به جسم های بدون نیرو. اسمیت می گوید:هدف قانون اول این است که وجود نیرو را استنتاج کنیم. او می گوید:در زمانی که نیوتن مشغول نوشتن بود، اصلاً بدیهی نبود که اجسام برای حرکت آنها به نیرویی احتیاج دارند. انواع و اقسام تئوری های قدیمی در خصوص اشیاء که قدرت متحرک سازی خاص خود را دارند وجود داشت. به عنوان مثال، ارسطو تصور می کرد که اجرام آسمانی از شکل نظری ماده ساخته شده اند و به طور طبیعی به صورت دایره ای حرکت می نمایند. به گفته اسمیت، نیوتن تمام این ایده های قدیمی تر را در نوشته اش رد می کرد و اشاره می کرد که چیزی به نام جسمی که هیچ نیرویی بر روی آن عمل نکند وجود ندارد.

سردرگمی در خصوص معنای قانون نیوتن احتمالاً به علت ترجمه لاتین به انگلیسی که به وسیله اندرو موته در سال 1729، پس از مرگ نیوتن انجام شد، ادامه یافت که از کلمه مگر به جای به جز تا حدی استفاده کرد. هوک می گوید:این یک تفاوت ظریف بود که با این وجود باعث شد به نظر برسد نیوتن در خصوص اجسام بدون نیرو صحبت می نماید. از نظر هوک، مردم احتمالاً در بیشتر موارد به ترجمه اصلی بازنگشتند.

رامون بارتلمی، محقق آموزش فیزیک در دانشگاه یوتا، می گوید تفسیر نو، کامل تر است. او می گوید کلماتی که دانشمندان برای انتقال ایده های خود به کار می برند، می تواند تأثیر زیادی بر درک، به ویژه برای درک دانش آموزان داشته باشد. بارتلمی می گوید: فکر می کنم واقعاً جالب است که مردم هنوز در خصوص این موضوع صحبت می نمایند. این نشان می دهد که هنوز بحث وجود دارد... هر زمان که بتوانیم فرصت های بیشتری را برای دانش آموزان فراهم کنیم تا درگیر شوند و تفسیر متفاوتی ببینند، یک راه هیجان انگیز برای درگیر کردن مردم در فیزیک به وجود آمده است.

منبع: scientificamerican

227323

منبع: خبرآنلاین

به "قانون اول نیوتن و یک اشتباه در ترجمه!، عکس" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "قانون اول نیوتن و یک اشتباه در ترجمه!، عکس"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید