سفری به شهر گرگان شهر اسب های ایرانی

به گزارش وبلاگ بهابادی، جاذبه های گردشگری گرگان را به علت موقعیت جغرافیایی آن می توان غالبا در دسته جاذبه های طبیعی جای داد ولی گرگان آثار تاریخی فراوانی هم دارد.

سفری به شهر گرگان شهر اسب های ایرانی گرگان نام شهر و شهرستان و نیز نام سرزمینی باستانی در جنوب شرقی دریای خزر است. در زبان باستانی آن را گورگان و ورکان و در زبان یونانی هیرکان یا هیرکانیا و در زبان عربی جرجان می گفتند. شهر و شهرستانی که امروز گرگان خوانده می گردد تا سال 1316 شمسی موسوم به استرآباد بود استرآباد نام شهریست تاریخی که در منطقه ای که اینک شهر گرگان قرار گرفته است واقع بوده است.

از این شهر امروزه تنها تپه ای تاریخی درون شهر گرگان، به نام قلعه خندان که احتمالاً ارگ استرآباد در حدود 3000 سال پیش بوده به جای مانده و باقی قسمت های شهر در اثر سیلاب های مکرر و توسعه گرگان در طول تاریخ به کلی از میان رفته است.

1. مسجد جامع گرگانمسجد جامع گرگان واقع در بافت قدیم این شهر یکی از آثار و بناهای تاریخی و مذهبی است که در سده های پنجم و ششم یعنی اواسط دوره سلجوقی ساخته شده است. این مسجد دارای یک حیاط مرکزی به فرم چهار ایوانی و چهار شبستان است که از تزیینات معماری خاص آن دوره نیز بهره می برد.

تزیینات معماری که در ساخت مسجد جامع گرگان بکار برده شده ترکیبی از آجر و کاشی، کاشی هفت رنگ و مناره آجری با خطوط کوفی مربوط به دوره سلجوقی است. مساحت مسجد جامع گرگان که در بازار نعلبندان (یکی از قدیمی ترین بازارهای ایران) شهر گرگان واقع شده، حدود 1600 متر مربع است. این مسجد در کنار بازار اصلی نعلبندان این شهر قرار گرفته است، دارای مناره های کروی است که روی آن کتیبه ای به خط کوفی قرار گرفته است.

2. بازار نعلبندانبازار قدیمی گرگان که به بازار نعلبندان نیز معروف است، در داخل بافت قدیم شهر گرگان، بعد از میدان شهرد اری قرار گرفته است. بازار قدیمی گرگان در روزگاران گذشته از جمله مراکز مهم داد و ستد کالا، توزیع و نشر افکار و عقاید فرهنگی ـ اجتماعی بوده است. این بازار گرچه در اثر گذشت زمان و عوامل مالی، اجتماعی و فرهنگی تحول یافته، اما امروزه نیز به عنوان مرکز کالبد اصلی شهر، محل داد و ستد کالا و تجمع فروشندگان و خریداران کالاست.

بازار قدیمی گرگان که قدمتی دیرینه دارد، از نظر سبک معماری و راسته های مربوط، یکی از زیباترین بازارهای استان گلستان و منطقه شمال ایران محسوب می گردد. این بازار یکی از مراکز مهم عرضه انواع محصولات بومی و غیربومی است و محصولات مهم صنایع دستی آن، بویژه دستباف های ترکمنی از معروفیت خاصی برخوردار است.

3. پارک جنگلی ناهارخورانپارک جنگلی ناهارخوران محبوب ترین منطقه تفریحی گرگانی ها محسوب می گردد. ناهارخوران در جنوب شهر گرگان در فاصله هشت کیلومتری از مرکز شهر و در انتهای جاده ناهارخوران قرار گرفته است. این تفریحگاه دارای آب و هوایی مطبوع و ملایم نسبت به نقاط شمالی شهر است. طی 20 سال گذشته با بزرگ شدن گرگان، این پارک به شهر متصل شده است. جاده ناهارخوران امروزه یکی از پررفت و آمدترین خیابان های شهر به شمار می رود.

4. پل تاریخی آقلااز بناهای قدیمی آ قلا که از شهرهای استان گلستان است پل آجری است که در دوران صفویه بر روی رودخانه گرگان ساخته شده است. در عکسی که در دوره ناصرالدین شاه از این پل برداشته اند 2 مناره در کنار پل دیده می گردد. اکنون از این مناره ها اثری نیست. از مدتی پیش پل دیگری بر این رودخانه ساخته اند که با احداث آن، رفت و آمد از روی پل قدیمی صورت نمی گیرد، و از آن تنها به عنوان یکی از آثار قدیمی نگهداری می گردد. این پل دارای 5 چشمه با ساختمان قدیمی است و تعمیرات جدیدی نیز در آن شده است.

5. قله زبلهیکی از قله های زیبای مشرف به روستای زیارت (در شرق روستای زیارت) و شهر گرگان، قله زبله است. این قله از نظر منظره بسیار زیبا و کم نظیر است و برای رفتن به آن هم از روستای زیارت و هم از سرعلی آباد می توان رفت. البته از رودخانه پیر شیخ هم می توان صعود کرد که هر کدام زیبایی خودش را دارد. ارتفاع قله زبله 2537 مترمی باشد و با برنامه زمانبندی دقیق می توان طی حدود 6 ساعت به این قله رسید. ضمناً فاصله روستای زیارت از شهرگرگان در حدود 10 کیلومتر است. دامنه شمالی کوه و قله زبله که مشرف بر شهر گرگان است پوشیده از جنگل است.

6. جنگل شصت کلای گرگانجنگل شصت کلا در 6 کیلومتری جنوب غربی شهر گرگان واقع است رودخانه شصت کلا به طول تقریبی 43 کیلومتر از دامنه های شمالی کوه قل بلاغ سرچشمه گرفته و با عبور از دره ها و جنگل های زیبای کوه جوزبند و سیراب نمودن روستای سید میران، به دشت گرگان و مازاد آن به رودخانه قره سو می ریزد. این رود زیبا در راستا خود آبشارهایی همانند باران کوه و شصت کلاته را به وجود می آورد. آبشار شصت کلاته در انتهای جنگل شصت کلا در 22 کیلومتری جنوب غربی گرگان قرار گرفته است. در کف تاریک جنگل و در کنار درختان، می توان انواع و اقسام قارچ های رنگارنگ و البته خطرناک را یافت که بسیاری از آنها خواص دارویی و صنعتی مهمی دارند.

7. کاخ آقا محمد خان قاجارمجموعه کاخ آقا محمد خانی در نزدیکی دروازه بسطام سابق، حدود فلکه کاخ و پارک شهر فعلی گرگان واقع می باشد. عمارت تاریخی آقا محمدخان قاجار یکی از با ارزشترین آثار تاریخی شهرستان گرگان است که از آن به عنوان تنها عنصر به جای مانده معماری دارالحکومه آقا محمدخان یاد می گردد.

این اثر تاریخی دارای ویژگی های خاص معماری از جمله پلان مستطیل شکل، دوستون چوبی با سرستون های مقرنس کاری شده در ضلع شمالی و جرزهای ضخیم و اندود خارجی سیمان و اندود داخلی گچ در بنا است.در سال 1007 هـ.ق طبق دستور شاه عباس اول زمینهای این محدوده به قیمت 45 تومان از صاحبان آن جهت احداث دولتخانه خریداری گشت و بناهای متعدد دولتخانه در آن ساخته شد.

پس از به قدرت رسیدن آقا محمد خان این مجموعه، محل اقامت آقا محمد خان و ستاد جمع آوری قوای نظامی وی گشت که در آن دوره جزء محله نعلبندان محسوب می شد. عمارت دارالاماره و دارالحکومه آن معروف و زیبا بود، بقیه بناهای آن همانند کلاه فرنگی، عمارت عباس خانی و عمارت سلیمان خانی نامیده می شدند. اکثریت این بناها از سنگ ساخته شده بود. کلاه فرنگی در غرب آن بود و سرای پذیرایی حاکم استرآباد به حساب می آمد.

فصل بهار و تابستان برترین فصول برای سفر به شهر بی نظیر گرگان است. اگر شما هم قصد سفر به گرگان را دارید کافی است قبل از مسافرت خود گشتی در اینترنت زده و از اطلاعات مراکز اقامتی و رفاهی این شهر مطلع شوید. هتل جهانگردی ناهارخوران گرگان یکی از اماکن اقامتی مناسب، در یکی از زیباترین منطقه ها بخش مرکزی گرگان قرار گرفته است که هر ساله میزبان تعداد کثیری از هموطنانمان است.

منبع: سایت ستاره

منبع: راسخون

به "سفری به شهر گرگان شهر اسب های ایرانی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "سفری به شهر گرگان شهر اسب های ایرانی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید