واکنش ایران به تحولات افغانستان
به گزارش وبلاگ بهابادی، گروه طالبان دیروز رسما وارد کابل شد و کنترل کاخ ریاست جمهوری و بسیاری از بخش های مرکز را در دست گرفت.
به گزارش وبلاگ بهابادی، اشرف غنی رییس جمهور افغانستان هم روز گذشته از کشور گریخت. با فرار اشرف غنی طالبان اعلام پیروزی کرد.
تحولات افغانستان آنقدر سریع رخ داد که هیچ ناظر بیطرفی هم پیش روی طالبان با این سرعت را پیش بینی نمی کرد، حتی طالبان خود هم تصور نمی کرد بدون هیچ گونه مقاومتی کشور را تصرف کند.
مقامات طالبان از روز گذشته تلاش می نمایند روابط حسنه ای با کشورهای دیگر داشته باشند، حتی با دستورات پیاپی در پی ممانعت از تندروی های احتمالی نیروهای خود در کابل هستند. به نظر می رسد طالبان در پی آن است که چهره تازه ای از خود به نمایش بگذارد.
این گروه از سازمان های حقوق بشری خواسته که در کابل بمانند. از کشورهای خارجی خواسته سفارت های خود را تعطیل ننمایند و تضمین داده که امنیت دیپلمات ها را برقرار می نماید.
در این شرایط کشورهای خارجی مواضع محتاطانه ای در قابل تحولات اتفاق افتاده اتخاذ نموده اند. یکی از مهمترین مسائل این است که آیا باید طالبان را به رسمیت شناخت؟
بوریس جانسون نخست وزیر انگلیس جانسون از سازمان ملل و نیروهای ناتو خواست با یکدیگر متحد شوند: ما نمی خواهیم به طور دو جانبه کسی طالبان را به رسمیت بشناسد.
آمریکا هم تا به امروز در این باره اعلام موضع ننموده است اما بعید است به زودی طالبان را به رسمیت بشناسد.
ضمیر کابلوف نماینده ویژه ریاست جمهوری روسیه در امور افغانستان گفت، مسکو برای به رسمیت شناختن نظام طالبان در افغانستان عجله نخواهد نمود. او اضافه کرد: ما منتظر خواهیم ماند و خواهیم دید که این نظام چگونه رفتار خواهد نمود.
پاکستان هم به اسم همسایه افغانستان موضع مشابهی دارد. محمد شاه قریشی، وزیر خارجه پاکستان می گوید اسلام آباد وقتی که زمانش فرا برسد گروه طالبان را به رسمیت خواهد شناخت. او گفت: پاکستان در افغانستان بی طرف است و فقط خواهان روابط خوب با همسایه اش است.
چین پیشتر اعلام نموده بود که اگر طالبان با خشونت کابل را تصرف کند آن را به رسمیت نخواهد شناخت، حالا باید دید موضع تازه این کشور چیست.
اما ایران چه می گوید و چه موضعی دارد. ایران تا به امروز تلاش نموده که تحولات در افغانستان صلح آمیز باشد. مرزهای خود را به روی نظامیان فراری باز نموده است. بعلاوه برای آواره گان هم تمهیداتی اندیشیده است.
ایران چندی پیش مذاکراتی را هم میان گروه طالبان و دولت اشرف غنی ترتیب داد اما به نتیجه مطلوب نرسید.
ایران با احتیاط درباره طالبان اظهار نظر می نماید. یکی از بحث برانگیز ترین موضع گیری های مقامات ایرانی مربوط به توئیت رسول موسوی مدیرکل آسیای جنوبی وزارت امور خارجه است که چند روز پیش، پس از سقوط هرات از گروه طالبان با اسم امارات اسلامی یاد کرد.
طالبان می گوید می خواهد در افغانستان امارات اسلامی تشکیل دهد. به همین جهت اقدام دیپلمات ایرانی به رسمیت شناختن طالبان تلقی شد و انتقاداتی از آن صورت گرفت.
اما در واقع به نظر می رسد ایران هنوز تصمیمی در این رابطه نگرفته است و می خواهد با حفظ آرامش تحولات را دنبال کند و موضع بعضی سیاستمداران افغانستانی را تقویت کند. حمایت شب گذشته محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران از ابتکار حامد کرزی در همین راستاست.
حامد کرزی، رئیس جمهور پیشین افغانستان روز گذشته اظهار داشت که برای جلوگیری از هرج و مرج و کاهش درد و رنج مردم برای اداره بهتر امور مربوط به صلح و انتقال مسالمت آمیز قدرت شورای هماهنگی تشکیل داده است. این شورا شامل خود او، عبدالله عبدالله و گلبدین حکمتیار است.
این شورا از نیروهای امنیتی حکومت و نیروهای امنیتی طالبان خواست تا جلوی درگیری ها و هرج و مرج و تحریکات افراد غیرمسئول را قاطعانه بگیرند.
محمد جواد ظریف، ضمن بازنشر توئیت کرزی گفت: خشونت و جنگ، همانند اشغال، هیچگاه راه فیصله مسائل افغانستان نبوده و نخواهد بود.
او با اشاره به تشکیل شورای هماهنگی از سوی حامد کرزی، عبدالله عبدالله و گلبدین حکمتیار گفت: ابتکار برادران در شورای هماهنگی و دیگر رهبران افغانستان می تواند زمینه ساز مصاحبه و انتقال مسالمت آمیز به صلح پایدار باشد.
او اضافه کرد: جمهوری اسلامی ایران به تلاش خود برای مصالحه در افغانستان ادامه می دهد.
امروز هم علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران موضع گیری مشابهی گرفت که نشان می دهد ایران با احتیاط تحولات را دنبال می نماید.
شمخانی در توییتی نوشت: دی ماه 97 در سفر به کابل جلسه پرچالشی با رییس جمهور افغانستان داشتم. سخنان سوزناک امروز وزیر دفاع این کشور ترجمان آثار اشغال 20 ساله افغانستان به وسیله آمریکا و عمق نفوذ و تاثیرگذاری واشنگتن در دولت این کشور بود. همانند 40 سال گذشته پشتیبان مردم افغانستان و خواست و اراده آنها هستیم.
اشاره شمخانی به اظهارات ژنرال بسم الله محمدی سرپرست وزارت دفاع ملی افغانستان است.
او در پی فرار اشرف غنی در توئیتر پیغام تندی منتشر کرد و نوشت: آنها دستان ما را از پشت بستند و وطن را فروختند، لعنت به این مرد ثروتمند و گروهش.
منبع: فرارو