روغن آرگان، پلی میان دنیای آشپزی و زیبایی
به گزارش وبلاگ بهابادی، احتمالا با شنیدن نام روغن آرگان به یاد محصولات آرایشی و بهداشتی می افتید و طبیعی هم هست، زیرا این روغن ارزشمند بیشتر به عنوان یک افزودنی برای محصولات پوست و مو شناخته می گردد. اما باید بدانید که کاربردهای آرگان فراتر از حوزه آرایشی است، چرا که این روغن به عنوان یکی از کمیاب ترین روغن های آشپزی در دنیا شناخته می گردد. در واقع، روغن مرغوب آرگان به علت داشتن طعم آجیلی و طیف گسترده ای از فواید سلامتی، برای قرن ها است که در آشپزی مردم مراکش استفاده می گردد. تا انتهای مطلب همراه ما باشید تا با خواص و فواید روغن آرگان و نحوه استفاده آن بیشتر آشنا شوید.

معرفی روغن آرگان
روغن آرگان یک روغن گیاهی بسیار مشهور و شناخته شده است که از هسته درخت آرگان (Argania spinosa) که بومی مراکش و جنوب غربی الجزایر است، بدست می آید. در کشور مراکش از این روغن به همراه نان در وعده صبحانه یا برای ریختن روی پاستا و بعضی دیگر از غذاها استفاده می گردد؛ چرا که این روغن طعمی شیرین و آجیلی دارد و برای این غذاها عالی است.
می توان از این طلای مایع مراکش به روش های مختلفی استفاده کرد. بعضی ممکن است از آن برای مراقبت پوست و مو و بعضی دیگر از آن در پخت و پز استفاده نمایند. از این رو، دانه میوه درخت آرگان به شکل روغن یا به عنوان یک ماده در محصولات مراقبت از پوست و مو، مانند کرم ها و شامپوها هم در بازار وجود دارد.
برای استفاده، میوه درخت آرگان را پوست می نمایند، دانه ها را خشک نموده، بو داده و در نهایت فشار می دهند تا روغن آن استخراج گردد. نتیجه نهایی یک روغن نرم و لذیذ است که به علت طعم و مزایای سلامتی، در سراسر جهان محبوب شده است. مزایای روغن آرگان برای سلامتی شامل تقویت سیستم ایمنی، کنترل کلسترول، مبارزه با سرطان، اثرات ضدپیری و سلامت قلب است که کمی جلوتر، به طور کامل به آن ها خواهیم پرداخت.
شرایط نگهداری روغن آرگان
می دانیم روغن ارزشمند آرگان یک محصول طبیعی بوده که خواص زیادی هم دارد. از این رو برای حفظ ترکیبات غذایی آن، رعایت شیوه نگهداری مناسب لازم است. با رعایت این ملاحظات کلیدی، می توانید سلامت آن را برای مدت طولانی تضمین کنید:
- روغن آرگان باید در جای خشک و خنک و دور از نور مستقیم خورشید و منابع گرما نگهداری گردد. گرمای بیش از حد می تواند خواص تغذیه ای این روغن را کاهش دهد؛ بنابراین مهم است که از قرار گرفتن آن در دمای بالا اجتناب کنید.
- نگهداری این روغن در دمای 40 درجه سانتی گراد منجر به از دست دادن سریع کیفیت آن می گردد؛ اما روغنی که در دمای 25 درجه سانتی گراد نگهداری گردد، پس از گذشت 12 ماه همچنان کیفیتی رضایت بخش خواهد داشت.
- روغن آرگان باید در ظروف دربسته نگهداری گردد تا نفوذ هوا به داخل آن به حداقل برسد؛ چرا که اکسیژن می تواند باعث اکسیداسیون شده و این موضوع هم می تواند منجر به کاهش ارزش غذایی روغن گردد. بنابراین ظروفی را انتخاب کنید که درب آن ها به خوبی بسته شده و تازگی روغن را حفظ نمایند.
- این روغن باید در بطری هایی که از شیشه های تیره رنگ کهربایی یا آبی ساخته شده اند، نگهداری گردد. این امر به محافظت از روغن در برابر اشعه های مضر UV که می توانند ارزش غذایی روغن را تخریب کند، یاری می نماید. البته یک فراورینماینده خوب، ارزش این روغن را می داند و هرگز روغن گران بهای خود را در بسته بندی های پلاستیکی شفاف قرار نمی دهد؛ زیرا بسته بندی شفاف باعث از بین رفتن خواص روغن می گردد.
- هنگام استفاده از روغن آرگان، مهم است که از وارد شدن آلاینده ها به داخل آن خودداری کنید. بدین منظور، قبل از دست زدن به روغن، حتما دست های خود را تمیز کنید تا از انتقال باکتری ها به آن جلوگیری گردد. علاوه بر آن، از ابزاری تمیز برای برداشتن میزان موردنظر روغن بهره ببرید تا خطر آلودگی به حداقل برسد.
- رطوبت عامل دیگری است که می تواند کیفیت روغن مذکور را کاهش دهد؛ بنابراین، بسیار مهم است که آن را از آب یا منابع رطوبت دور نگه دارید. از این رو، پس از هر بار استفاده، از محکم بسته شدن درب ظرف اطمینان حاصل کنید تا از ورود رطوبت به داخل روغن جلوگیری گردد.
- گاهی اوقات هنگامی که روغن در یخچال نگهداری می گردد، به اصطلاح پرک در آن ظاهر می گردد. علت این موضوع این است که روغن کاملا فیلتر نشده، اما بدانید که همچنان قابل استفاده است.
انواع روغن آرگان
روغن کمیاب آرگان از دانه های داخل میوه درخت آرگان به دست می آید. این دانه ها سرشار از روغن هستند و در گذشته برای استخراج آن، دانه ها را به روش سنتی پرس می کردند. امروزه بسته به روشی که برای تهیه این روغن از هسته درخت استفاده می گردد، می توان دو نوع از روغن را به دست آورد:
- روغن خوراکی آرگان: برای تهیه روغن آرگان مخصوص آشپزی ، ابتدا دانه ها برشته می شوند. در واقع، این روغن از هسته هایی که برای چند دقیقه بو داده می شوند، به دست می آید. بو دادن همان چیزی است که به روغن طعم لذیذ و آجیلی می بخشد. بعلاوه باعث ایجاد یک تفاوت رنگ ظریف در روغن نیز می گردد.
- روغن غیرخوراکی آرگان: این روغن برای مصارف آرایشی و مراقبت از پوست و مو، با روش پرس سرد و از هسته آرگان برشته نشده فراوری می گردد. نوع مخصوص آرایش، سایه روشن تری نسبت به نسخه آشپزی دارد.
گفتنی است که هیچ ماده مغذی در فرآیند برشته کردن و پرس کردن از بین نمی رود. روغن آرایشی و آشپزی آرگان، حاوی میزان مساوی اسیدهای چرب امگا، ویتامین E، پتاسیم و منیزیم هستند. این مواد به شما پوستی درخشان، موهایی نرم، سیستم ایمنی قوی و سایر فواید سلامتی را ارائه می دهند.
بنابراین می توان یک نوع را خورد و نوع دیگر را به صورت موضعی استفاده کرد، فقط مهم است که مطمئن شوید از نوع مناسب، در جای مناسب استفاده می کنید. بعلاوه حواستان باشد که از روغن مخصوص آشپزی به علت فرآیند برشته کردن، نمی توانید برای مقاصد آرایشی بهره ببرید.
مواد و ترکیبات روغن آرگان
روغن ارزشمند آرگان سرشار از مواد مغذی ضروری، آنتی اکسیدان ها و ترکیبات ضدالتهابی است. به بیان بهتر:
- روغن آرگان حاوی امگا 3، سالم تر از روغن زیتون، دارای ویتامین E بیشتر از روغن بادام شیرین و بعلاوه حاوی تعداد بی شماری از آنتی اکسیدان های ضد سرطان است.
- این روغن مملو از پلی فنول ها است که به نام فلاونوئیدها شناخته می شوند. این ترکیبات نیز به عنوان آنتی اکسیدان های قوی عمل نموده و به روغن یاری می نمایند تا طعم منحصربه فرد خود را داشته باشد.
- روغن آرگان سرشار از ویتامین E یا توکوفرول بوده، که یک ویتامین محلول در چربی است و به عنوان یک آنتی اکسیدان قوی برای کاهش اثرات مخرب رادیکال های آزاد عمل می نماید. جالب است که این روغن، سه برابر بیشتر از روغن زیتون ویتامین E دارد.
- سایر ترکیبات موجود در این روغن، مانند CoQ10، ملاتونین و استرول های گیاهی نیز در ظرفیت آنتی اکسیدانی آن نقش دارند.
- این روغن سرشار از ویتامین A، اسیدهای چرب امگا 3 و امگا 6 و اسید لینولئیک است.
- 99 درصد روغن آرگان از تری گلیسیرید و مشتقات مرتبط با اسیدهای چرب همچون اولئیک 42.8٪، لینولئیک 36.8%، پالمتیک 12.0٪، استاریک 6.0%، لینولنیک
- این روغن بعلاوه حاوی مقادیری از فنل ها، کاروتن ها و اسکوالن است. بعضی از فنل های کمیاب در روغن خالص آرگان عبارتند از کافئیک اسید، اولئوروپئین، اسید وانیلیک، تیروزول، کاتکول، رزورسینول، اپیکاتچین و کاتچین.
یک قاشق غذاخوری روغن مخصوص آشپزی آرگان حاوی:
کالری | 72 |
پروتئین | کمتر از 1 گرم |
چربی | 8 گرم |
کربوهیدرات | کمتر از 1 گرم |
فیبر | کمتر از 1 گرم |
شکر | کمتر از 1 گرم |
روغن آرگان در چه غذاهایی استفاده می گردد؟
اگر علاقه مند به استفاده از این روغن در آشپزی هستید، در پی انواعی باشید که به طور خاص برای پخت و پز به بازار عرضه شده اند یا از 100٪ خالص بودن آن اطمینان حاصل کنید. علت این موضوع هم این است که نوعی که برای اهداف آرایشی به فروش می رسد، معمولا با مواد دیگری که نباید میل کنید، مخلوط شده اند.
روغن آشپزی آرگان دارای چربی تقریبا غیراشباع است که در بین روغن ها بی نظیر است. بنابراین، این روغنی است که برای سلامت قلب مفید بوده و سطح کلسترول و تری گلیسیرید مضر بدن را کاهش می دهد. در بخش زیر، نکات مربوط به طریقه مصرف روغن آرگان در آشپزی و غذاهای پیشنهادی آورده شده است:
- روغن مخصوص آشپزی آرگان باید رنگ قهوه ای مایل به طلایی و طعم آجیلی لذیذی داشته باشد.
- توجه داشته باشید که این روغن نباید بالای 60 درجه حرارت داده گردد؛ زیرا به راحتی می سوزد و حتی ممکن است تلخ مزه گردد.
- چیزی که روغن آرگان را برای پخت و پز عالی می نماید، وجود اسیدهای چرب امگا است. با این حال، توجه داشته باشید که این روغن به عنوان یک چاشنی، برترین عملکرد را دارد. برای پخت وپز در حالت ایده آل بهتر است آن را در آخرین مرحله پخت به غذا اضافه کنید؛ زیرا دمای بالا، چربی و خواص تغذیه ای آن را کاهش می دهد.
- این روغن کاملا با انواع ماهی کبابی، ماکارونی، پنیر، هوموس، نیمرو و املت، سبزیجات بخارپز و حتی با نان تست عالی به نظر می رسد.
- چند قطره روغن خوراکی آرگان را به سالادها مثل سالاد پنیر سوخاری، انواع سس سالاد، پاستا، برنج یا کوسکوس اضافه کنید تا طعم فوق العاده ای از ترکیب کنجد، گردو، فندق، بادام و ماکادمیا داشته باشید.
- می توانید این روغن را روی یک آووکادو، دسرهایی چون بیسکوییت و براونی یا حتی میوه های تازه بریزید و میل کنید. از این روغن در وینیگرت، سس خامه ای یا حتی برای تاپینگ بستنی هم استفاده می گردد.
- آملو، یک خمیر قهوه ای رنگ غلیظ با قوامی شبیه به کره بادام زمینی است که به صورت محلی درست شده و به عنوان دیپ نان استفاده می گردد. آملو از آسیاب کردن این روغن با بادام بوداده بوسیله استفاده از سنگ و سپس مخلوط کردن آن ها با عسل به دست می آید.
خواص روغن آرگان
تحقیقات علمی نشان می دهد که روغن مرغوب آرگان خواص بسیاری برای سلامت انسان دارد. برای مثال:
- چربی ها و آنتی اکسیدان های موجود در این روغن می توانند به سلامت بدن یاری نمایند.
- غلظت بالای ویتامین E در روغن آرگان، بدان معنا است که در تقویت سیستم ایمنی بدن موثر است.
- ویتامین های روغن آرگان برای حفظ و ترمیم سلامت چشم و پوست یاری نماینده هستند.
- اسیدهای چرب موجود در این روغن می تواند به افزایش سطح کلسترول خوب (HDL) و کاهش کلسترول بد (LDL) یاری کند و به طور بالقوه شانس ابتلا به بیماری قلبی را کاهش دهند.
- آنتی اکسیدان های موجود در آرگان می توانند به کاهش التهاب و بهبود زخم ها یاری نمایند.
- روغن آرگان ممکن است روند رشد و فراوری مثل بعضی از سلول های سرطانی را کندتر کند.
- این روغن می تواند خاصیت ارتجاعی پوست شما را بهبود ببخشد، چه آن را روی پوست خود بمالید و چه آن را میل کنید.
- ترکیبات متعدد موجود در روغن آرگان می توانند به کاهش استرس اکسیداتیو یاری کند.
- این روغن منبع غنی از اسید اولئیک (چربی غیراشباع و امگا 9 است) بوده که اغلب دارای اثرات محافظتی بر قلب است.
- آرگان ممکن است قند خون و مقاومت به انسولین را کاهش داده و از دیابت پیشگیری کند.
فواید روغن آرگان برای پوست و مو
برای درک بهتر خواص این روغن ارزشمند برای حفظ سلامت و زیبایی پوست و مو، این فواید را جداگانه آنالیز می کنیم:
- مصرف روغن مرغوب آرگان می تواند به سلامت و انعطاف پذیری پوست یاری کند.
- استفاده از این روغن باعث می گردد پوست دیرتر دچار چروک شده و از علائم رایج پیری پوست جلوگیری می نماید.
- روغن آرگان می تواند انواع بیماری های مرتبط با التهاب و عفونت پوستی را درمان کند.
- با اسید چرب امگا، فیتونوترینت ها و آنتی اکسیدان های موجود در آرگان، پوست آبرسانی شده و به حفظ رطوبت و هیدراتاسیون طبیعی آن یاری می گردد.
- آرگان، سرشار از مواد مغذی مانند ویتامین ها، مواد معدنی، چربی های امگا و آنتی اکسیدان هایی است که به روشن تر شدن پوست و درخشندگی آن یاری می نمایند.
- این روغن باعث بهبود خاصیت ارتجاعی پوست و درمان ترک های آن می گردد.
- روغن آرگان از پوست در برابر آلودگی ها و اشعه محافظت می نماید.
- کاهش ظاهر لکه ها، اسکارهای آکنه، لکه های تیره و رنگدانه ها و سیاهی زیر چشم، از جمله خواص روغن آرگان برای پوست هستند.
- این روغن، موها را آبرسانی و مرطوب نموده، آن ها را حالت می بخشد و درخشندگی موها را حفظ می نماید.
- آرگان، همچون خاصیت التیام بخش خود روی پوست، راه حلی برای مسائل مو مانند موهای خشک و آسیب دیده ارائه می دهد.
- ترمیم انتهای دوشاخه مو و بازسازی موهای آسیب دیده (در اثر رنگ، خشکی، آفتاب شدید و آلودگی های محیطی) از خواص روغن آرگان برای مو هستند.
مضرات روغن آرگان
روغن باکیفیت آرگان عموما برای بیشتر مردم بی خطر در نظر گرفته می گردد؛ با این حال، بعضی افراد ممکن است عوارض جانبی جزئی را در نتیجه استفاده از آن تجربه نمایند. به همین علت، توجه شما را به نکات زیر جلب می کنیم:
- مصرف این روغن می تواند باعث آلرژی گردد. برای جلوگیری از این مسائل، یک تکه کوچک از پوست را با روغن آرگان تست کنید تا ببینید آیا باعث واکنش آلرژیک می گردد یا خیر.
- زمانی که این روغن به صورت خوراکی مصرف گردد، ممکن است باعث ناراحتی گوارشی از جمله حالت تهوع، نفخ یا اسهال گردد. بعلاوه برای بعضی ممکن است باعث از دست دادن اشتها شده و واکنش های پوستی مانند بثورات یا جوش های آکنه را تجربه نمایند.
- توکوفرول های (ویتامین E) موجود در روغن آرگان ممکن است لخته شدن خون را کاهش داده و با داروهایی مانند کومادین (وارفارین) تداخل داشته باشند.
- در موارد بسیار نادر، افراد ممکن است عوارض جانبی شدیدتری را نسبت به مکمل خوراکی این روغن تجربه نمایند. این ها شامل سرگیجه، مشکل در خوابیدن، کسالت عمومی، هیجان بیش از حد، افسردگی و بی قراری است. اگر هر یک از این علائم را تجربه کردید، فورا مصرف آن را قطع کنید.
چگونه روغن آرگان خالص را شناسایی کنیم؟
در بخش زیر، نکات مرتبط با شناسایی روغن آرگان اصل و باکیفیت آورده شده است:
- یک روغن آرگان اصل مراکشی برای آشپزی، باید رنگ قهوه ای یا مسی داشته باشد. (این روغن برای مصارف آرایشی معمولا به رنگ زرد طلایی است.) اگر روغن شما روشن تر یا تیره تر از رنگ معمول به نظر برسد، ممکن است با روغن های دیگری مخلوط شده باشد.
- طعم روغن خوراکی باید لذیذ باشد؛ در حقیقت این تفاوت بین روغن خوراکی آرگان و روغن آرایشی آرگان است.
- روغن اصل آرگان، بافتی صاف و رایحه ای ملایم و آجیلی دارد. اگر روغن بوی تند یا بوی مواد مصنوعی بدهد، ممکن است اصلا خالص نباشد.
- روی برچسب روغن در پی گواهی هایی معتبر مانند USDA Organic یا Ecocert باشید که نشان دهنده اصالت و منشا ارگانیک بودن روغن هستند.
- روغن خالص آرگان باید فقط از یک ماده درست شده باشد: روغن هسته آرگانیا اسپینوزا؛ بنابراین از محصولات با رایحه یا مواد شیمیایی اضافه شده خودداری کنید.
- روغن اصل اغلب در بطری های شیشه ای تیره بسته بندی و نگهداری می گردد تا از آن در مقابل نور محافظت نمایند.
روغن آرگان یا روغن زیتون؟
هم روغن ارزشمند آرگان و هم روغن زیتون، بیشتر برای چاشنی غذاها و نه برای پخت و پز توصیه می شوند. اما همانطور که در بالا اشاره شد، روغن مرغوب آرگان دارای فواید سلامتی زیادی است که آن را جایگزین بسیار خوبی برای نه تنها روغن زیتون، بلکه هر روغن خوراکی دیگری در بازار می نماید. بعلاوه این نکته را در نظر بگیرید که این روغن، ویتامین E خیلی بیشتری نسبت به روغن زیتون دارد!
روغن آرگان، یک جهان سلامتی و زیبایی
در بالا به معرفی روغن آرگان پرداختیم و از خواص، مضرات احتمالی و کاربردهای آن صحبت کردیم. این روغن خواص بسیاری برای سلامتی و پوست و مو دارد و پیشنهاد می کنیم استفاده از آن را در رژیم غذایی و روتین پوست و موی خود بگنجانید. البته، اگر مایل به تهیه روغن باکیفیت و مرغوب آرگان هستید، اما نمی دانید آن را از کجا بخرید، می توانید سری به وبسایت یا اپلیکیشن وبلاگ بهابادی بزنید. در قسمت عطاری آنلاین وبلاگ بهابادی ، فروشگاه های بسیاری فعال هستند و می توانید هر آنچه که احتیاج دارید را با اطمینان خاطر سفارش داده و در محل اقامت خود تحویل بگیرید.
منبع: اسنپ فود