خبرنگاران تکاپوی مجازی مسیحیان در آذربایجان غربی برای کریسمس کرونایی
به گزارش وبلاگ بهابادی، ارومیه- خبرنگاران- کریسمس امسال در آذربایجان غربی متفاوت تر از سال های قبل شده و با همه گیری کرونا، حس و حال آن اندکی کاهش یافته ولی با این وجود، هموطنان مسیحی در جنب و جوش و تکاپو برای استقبال از این عید هستند و در صددند تا با برگزاری مجازی آیین ها، این عید و سال نو میلادی را جشن بگیرند.
به گزارش وبلاگ بهابادی، روزهای نخست دی ماه هر سال به علت نزدیک شدن به ایام کریسمس و شروع سال نو میلادی، در ارومیه که هموطنان مسیحی در کنار مسلمانان زندگی می کنند، همواره روزهای پرجنب و جوشی داشته و تلاش مسیحیان این شهر برای جشن های ابتدای سال میلادی به صورت پررنگی در این شهر دیده می شود.
البته امسال با شیوع همه گیری کرونا که از ماه ها پیش، همه برنامه های رسمی و غیررسمی، جشن ها و آیین مختلف را تحت تاثیر قرار داده، جشن کریسمس و شروع سال نو میلادی نیز نظیر سراسر دنیا، دست خوش تغییر شده است.
خودداری از برگزاری جشن های خانوادگی، نبود امکان برای حضور در کلیساها در راستای جشن کریسمس و شروع سال نو و همچنین نبود امکان دید و بازدیدهای ابتدای سال نو میلادی از جمله مهمترین اثرات همه گیری کروناست.
اگرچه کرونا براین عید هم سایه افکنده ولی بازهم از منازل هموطنان مسیحی بوی عید کریسمس به مشام می رسد؛ مسیحیان ارومیه نیز نظیر دیگر مناطق دنیا، امسال را به صورت مجازی در کنار هم خواهند بود و جشن های کریسمس خود را با استفاده از ظرفیت فضای مجازی برگزار می کنند.
البته آیین های دیگری نیز در ایام منتهی به سال نو میلادی در بین مسیحیان وجود دارد که کرونا، اثر چندانی روی آنها نداشته است؛ روزه داری در ایام پایانی سال میلادی، تمیزکردن خانه ها و تزیین درخت های کریسمس از جمله این آیین هاست.
برگزاری عید کریسمس به صورت مجازی
رییس انجمن آشوریان ارومیه گفت: به دلیل قرار دریافت در ایام کرونا کریسمس امسال متفاوت تر از سال های قبل برگزار می شود.
استانلی سیمونز افزود: کرونا امسال اجازه برگزاری کریسمس به شکل سال های گذشته را نداد و تنها در کلیساها کشیش ها آیین عشای ربانی، نماز و دعا را اجرا خواهند کرد.
وی ادامه داد: این آیین بصورت زنده از فضای مجازی برای هموطنان مسیحی پخش خواهد شد.
ربیس انجمن آشوریان ارومیه ادامه داد: حتی تجمعات سال های گذشته که به منظور دید و بازدید شخصیت ها و روحانیان در کلیسا تشکیل می شد به منظور جلو گیری از شیوع ویروس کرونا امسال برگزار نخواهد شد.
وی افزود: دید و بازدیدهای امسال بیشتر بصورت تلفنی و در فضای مجازی خواهد بود و این عمل در راستای کمک به قطع زنجیره شیوع ویروس کروناست.
سیمونز همچنین به برنامه های مرسوم ایام کریسمس اشاره کرد و گفت: نقطه شروعین برای استقبال از عید، پاک کردن منزل، پخت و تهیه انواع شیرینی های مختلف، خرید و سایل و تزیین درخت کاج است.
وی، به پخت شیرینی های ویژه که تنها در بین هموطنان مسیحی رایج است و از کیفیت، زیبایی و طعم بی نظیری برخوردار است اشاره کرد و گفت: 10 روز مانده به عید شروع به پختن شیرینی هایی چون نازک ، بادام بوری، کاتاو یا کده در منازل می شود.
برپایی بازار یا نمایشگاه کریسمس
رییس انجمن آشوریان ارومیه افزود: هرساله درآستانه عید، بازار کریسمس دایر می شود و بانوان مسیحی در منزل اقدام به پخت انواع شیرینی کرده و در نمایشگاه به فروش می رسانند و این بازار فرصتی می شود برای خانواده های مسیحی که امکان پخت این شیرینی ها را ندارند ولی امسال کرونا این بازار را هم تعطیل کرد.
وی گفت: دید و بازدیدهای عید امسال بصورت تلفنی خواهد بود و سعی می شود با رعایت پروتکل های بهداشتی زمینه ایی فراهم شود تا با ریشه کن شدن این بیماری در سال های آینده عید کربسمس را به زیبایی برگزار کنیم و دوباره آداب و رسوم و دیدارها رنگ تازه ایی به خود بگیرد.
وی با بیان اینکه روزه دریافت یکی دیگر از رسومی است که در استقبال از کریسمس صورت می گیرد، افزود: از 25 روز مانده به عید، روزه داران روزه خود را شروع کرده و تا روز عید ادامه داده و در روز عید افطار می کنند.
سیمونز افزود: حلیم نیز از دیگر غذاهای روز عید است و روزه داران پس از بازگشت از کلیسا به منزل، روزه خود را با حلیم و کله پاچه محلی افطار می کنند.
کمک به مستمندان سنت دیرینه ایام کریسمس
سیمونز یکی دیگر از آداب و رسوم کریسمس را کمک به افراد بی بضاعت و مستمند بیان کرد و گفت: مردم کمک های خود را به حساب کلیسا واریز می کنند و در کلیسا تنها کشیش، افراد مستمند ونامشان را می شناسد به غیر از او حتی اعضای کلیسا هیچگونه شناختی از نام و خود این افراد ندارند.
وی ادامه داد: کمک ها به شکل مخفیانه بوده و به هیچ عنوان معین نمی شود چه کسی مستمند بود و چگونه حمایت شد. سیمونز در این خصوص به کتاب آسمانی انجیل اشاره کرد و گفت:در انجیل (کتاب مقدس) آمده است اگر از دست راست می دهی و کمکی می کنی دست چپ نباید بداند بر همین اساس کمک های کلیسا و هموطنان مسیحی به نیازمندان کاملا محرمانه است.
عید امسال را انفرادی برگزار می کنیم
یکی از شهروندان مسیحی ارومیه در این خصوص به خبرنگار وبلاگ بهابادی گفت: عید امسال با توجه به شرایط کرونایی بصورت انفرادی بوده وهرکس با خانواده خود برگزار خواهد کرد.
پایلاک ساهاک افزود: با توجه به شرایط اضطراری امسال عید به صورت جمعی نبوده و دید و بازدیدها و آیین کلیسایی برگزار نخواهد شد.
وی، تزیین درخت کریسمس، پاک کردن منازل، تهیه و پخت انواع شیرینی و غذاهای مخصوص را از جمله رسم های هرساله برای استقبال از عید برشمرد.
وی ادامه داد: افراد بی بضاعت نیز در ایام عید از حمایت و کمک های انجمن های خیریه وابسته به کلیسا بی نصیب نمی مانند و حمایت های لازم صورت می گیرد البته کمک به افراد و حتی دانش آموزان بی بضاعت درطول سال صورت می گیرد.
25 روز مانده به عید، روزه ما شروع می شود
بنیس باباخانی یکی دیگر از شهروندان آشوری ارومیه درخصوص برنامه های استقبال از کربسمس به خبرنگار وبلاگ بهابادی گفت: 25 روز مانده به عید روزه می گیریم و در روز عید با نان مقدسی که از کشیش می گیریم، روزه خودمان را افطار می کنیم.
وی ادامه داد: 15 روز مانده به عید هم به گردگیری و تمیز کردن منزل می پردازیم و در آخرین جمعه یا یک روز مانده به عید، مردم به آرامستان رفته و بر سر مزار در گذشتگان دسته گل گذاشته و همچنین کندر سوزانده و نقل و خرما پخش می کنند.
این هموطن آشوری افزود: تزیین درخت کاج یا کریسمس یکی از مهمترین تزیین های منزل در عید مسیحیان است. این درخت معمولا باید از درخت طبیعی انتخاب شود.
باباخانی گفت: در لا به لای شاخه های کریسمس هدایای فرزندان، نوه ها و دیگر افراد توسط بزرگ خانواده ها گذاشته می شود و بچه ها و فرزندان که به عید دیدنی می آیند، هرکدام هدیه های خود را از لابه لای شاخه ها بر می دارند.
جشن های میلاد حضرت عیسی (ع) و سال نو میلادی از 25 دسامبر یا چهارم دی شروع و تا هفتم ژانویه 17 دی ماه ادامه دارد.
آشوریان چهارم دی ماه را به عنوان سالروز میلاد حضرت عیسی (ع) و ارامنه نیز 16 دی ماه را به عنوان جشن میلاد برگزار می کنند.
محورهای کریسمس بر ترویج حسن نیت، بخشندگی، مهربانی وگردهمایی های خانوادگی پایدار است.
منبع: ایرنا