اعتبار 300 میلیارد ریالی برای مرمت قنات های جهانی ایران
به گزارش وبلاگ بهابادی، معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گفت: با ثبت جهانی 11 قنات ایرانی، 300 میلیارد ریال ردیف بودجه از سوی سازمان جهانی یونسکو برای مرمت و ساخت زیرساخت های این قنوات در نظر گرفته شده و برای سال آینده نیز بودجه ای مخصوص این قنوات پیش بینی شده است.
به گزارش وبلاگ بهابادی، محمدحسن طالبیان اظهار کرد: یکی از اقداماتی که سال جاری توسط سازمان میراث فرهنگی و گردشگری کشور انجام شد، ثبت دنیای قنات های ایران است. قنات های ایران حاصل دست رنج اجداد ما در سراسر کشور و با توجه به این که بیشتر قنوات کشور در مکان های بیابانی ایجاد شده، ساختار و تکنولوژی پیچیده و ویژه ای دارد. بنابراین نوع مهندسی قنوات، کارشناسان یونسکو را در ثبت دنیای این آثار متقاعد کرد.
او با بیان این که در حال حاضر 37 هزار رشته قنات در کشور وجود دارد، بیان نمود: فقط 11 رشته قنات به صورت مشترک و در قالب قنات های ایرانی ثبت دنیای شده که محور ثبت دنیای این 11 رشته قنات، با قنات قصبه گناباد بود، چراکه این قنات مهندسی ترین قنات دنیا است و از لحاظ قدمت نیز ناصرخسرو در سفرنامه خود به قنات قصبه اشاره نموده است.
معاون سازمان میراث فرهنگی و گردشگری گفت: قنات قصبه گناباد به عنوان مادر قنات های ایران یکی از پدیده های خارق العاده است که توسط نیاکان ما خلق شده است.
وی با بیان این که ایران یکی از چهار تمدن دنیا را دارد، ادامه داد: مردم ایران باید از قنات های ایران دیدن نمایند، زیرا یونسکو قنات های ایران را یک خلق شگرف در دنیا می داند، بنابراین نام گناباد بر فراز قله دنیای قرار گرفته است. برای گردشگر دنیای دیدن قنات تنها حائز اهمیت نیست، بلکه آن ها برای مشاهده کل آثار تاریخی به این شهرستان سفر می نمایند.
او تاکید نمود:باید شرایط دیدن قنات برای گردشگران فراهم گردد، اما این بازدید نباید به گونه ای باشد که به این اثر دنیای آسیبی برسد.
معاون سازمان میراث فرهنگی و گردشگری با اشاره به این که مطالعات اولیه برای ایجاد زیرساخت گردشگری قنات های ایرانی به یونسکو ارسال شده است، اضافه نمود: با توجه به عظمت مهندسی در قنات قصبه گناباد در سه ماه آینده، طرح مطالعاتی جامع برای این قنات تهیه و به یونسکو ارسال می گردد.
منبع: خبرگزاری ایسنا